Johan är en glad ölänning på nyss fyllda 15 år som sedan en veckas tid tillbaka påbörjat sitt 7 veckor långa sommarjobb på företaget Mats Jordgubbar AB. Johans arbete går ut på att han plocka jordgubbar på ett stort jordgubbsfält på Öland. Jordgubbarna transporteras vidare till diverse försäljningsställen i trakten.
Johan får under sin vecka slita hårt på jordgubbsfältet och arbetsdagarna sträcker sig ibland upp mot tio timmar. En arbetsdag fick Johans faktiskt vara kvar och plocka jordgubbar ända tills klockan 22.00 på kvällen för att man skulle hinna med alla utlovade leveranser.
Då första arbetsveckan kommit till ända blir Johan dessvärre sängliggande i feber varför han får ringa till sin chef Mats och sjukanmäla sig den efterföljande måndagen. Johan blir sedan hemma från jobbet under hela måndagen och tisdagen. På onsdagen mår Johan något bättre och febern har börjat gå ner. Han känner dock att det är något tidigt för att börja arbeta igen och ringer därför återigen till Mats för att säga att han skulle behöva stanna hemma ytterligare en dag. Till Johans stora förvåning säger då Mats att Johan inte kommer få något betalt för de dagar han varit hemma sjuk samt att han kommer behöva jobba ifatt de timmar som han missat på grund av sjukdomen.
Johan blir av förklarliga skäl helt förtvivlad och frågar sig om det verkligen får gå till sådär?_______________________________________________________________________
För att klargöra läget och ge Johan de svar han behöver kan inledningsvis konstateras att man enligt arbetsmiljölagen ska man ha fyllt 13 år innan man får börja sommarjobba. Eftersom Johan fyllt 15 men ännu inte 16 år gäller här att han får arbeta max åtta timmar per arbetsdag. Är man under 16 år får man dock inte arbeta före klockan 06.00 och inte efter klockan 20.00.
Arbetsveckan får inte heller överstiga 40 timmar och jobbar man flera dagar i rad så måste man ha minst 14 timmars ledighet mellan passen och minst 36 timmars sammanhängande ledighet under en arbetsvecka. Eftersom Johan arbetet så länge som tio timmar vissa dagar har arbetsdagarna således förlagts längre än vad som är tillåtet. Då Johan är under 16 år får han inte heller jobba så sent som till klockan 22.00 på kvällen, oavsett om man uppfyller krav på företagets leveranser eller inte. Arbetstiderna för minderåriga är reglerade i arbetstidslagen samt i föreskrifter om minderårigas arbetsmiljö. Dessa bestämmelser är alla arbetsgivare skyldiga att följa.
Om man blir sjuk under sitt sommarjobb ska man precis som Johan gjorde ringa sin arbetsgivare. Varar anställningen längre än en månad har sommarjobbaren rätt till sjuklön. Den första sjukdagen räknas dock som en karensdag, vilket innebär att man inte får någon sjuklön för första dagen. Om sommarjobbet är avtalat att pågå kortare tid än en månad har man rätt till sjuklön efter 14 karensdagar. Detta innebär för Johans del att han har rätt till sjuklön efter en karensdag eftersom han sommarjobb varar i 7 veckor.
Annat som kan även vara värt att tänkte på som sommarjobbare..
– Om arbetet pågår i mer än en månad har sommarjobbaren rätt till ett anställningsavtal. Anställningsavtalet är bindande för både arbetsgivaren och för sommarjobbaren.
– Även sommarjobbare har rätt till lönespecifikation där det framgår hur många timmar man arbetat, var man får i lön, skatteavdrag, sjuklön samt andra eventuella avdrag.
– Då sommarjobbet är över kan det vara en god idé att begära ett tjänstgöringsintyg som anger under hur lång tid man sommarjobbat samt vilka arbetsuppgifter man haft. Detta kan komma till användning när man söker andra jobb vid ett senare tillfälle.
Ha en underbar sommar!
Med Vänliga Hälsningar
Eva Johansson
Centrumadvokaterna Syd AB