Penningtvätt är precis vad det låter som, svarta (olagliga) pengar ”tvättas” för att se ut som att de är tjänade på ett lagligt vis.

Detta kan göras på olika sätt, som att förvara svarta pengar på ett konto utomlands i stater som inte är så nogräknade och sedan föra in pengarna i Sverige med en falsk legitim grund. Det kan också handla om att organiserad brottslighet låter pengarna flöda igenom en verksamhet, såsom exempelvis casino eller dylikt, och där igenom få ut pengarna som en ”vinst” med kvitto.  Pengarna framstår då som att de är spårbara och lagliga.

Gemene man kommer snarare i kontakt med penningtvätt om de vill sätta in större summor kontanter på sitt bankkonto. Detta blev ett problem för vissa äldre personer som hade en större summa pengar hemma innan vi bytte till nyare sedlar. I och med att bankerna är skyldiga att se någon form av verifikation på att ett större belopp är lagligt blev vissa personer nekade att sätta in pengarna då man inte kunde spåra pengarna. Lagen om penningtvätt har medfört att det har blivit en skärpning för bankerna att kontrollera vem som är deras faktiska kund och att undersöka transaktioner som kanske sticker ut eller ser märkliga ut. Banker har sekretess men kan i undantagsfall vara skyldiga att lämna ut information om de misstänker att någon sysslar med penningtvätt.

Penningtvätt har en tämligen hård straffskala (upp till två års fängelse) varför man alltid bör tänka efter en extra gång innan man accepterar att exempelvis ta ut pengar åt någon. Det hör tyvärr inte till ovanligheterna att unga personer blir kontaktade av en person på stan som uppger att de ej kan ta ut pengar själv men gärna vill swisha en summa som ungdomen kan plocka ut åt dem. De flesta tänker inte på att detta objektivt sett utgör penningtvätt. Man behöver inte själv ha uppsåt (vilja) att begå penningtvätt eller dölja brott eller ens veta att man döljer ett brott. Ofta gör ungdomarna detta bara för att vara snälla eller för att personen som vill ha hjälp säger att den kan betala för besväret.  Men i och med att transaktionen kan följas så leder detta tyvärr ofta till att ungdomen misstänks för penningtvätt, då detta de facto är brottsligt enligt svenskt lag.

Bra för privatpersoner att tänka på är att om man ska sätta in en större summa pengar på banken eller dylikt så behöver man visa varifrån dessa har kommit.

Man ska inte heller gå med på att ta emot pengar i annans ställe när man inte riktigt vet vad det gäller för att sedan föra vidare pengarna via bank, swish eller på annat sätt ta ut pengarna till personen.

 

//Advokat Sanne Selman