En häst kan leva länge och en häst kräver både vård och pengar kontinuerligt, så Ni som har häst bör fundera runt hur hästen ska hanteras när Ni går bort. Tänk på att man inte alltid dör av ålderdom, utan att det kan bero på plötsligt sjukdomsfall eller en olycka. Vad ska hända med hästen? Ska den säljas? Avlivas? Tillfalla bästa väninnan? Eller ja, vad ska hända. Om Du inte gör något alls har lagstiftaren bestämt att en häst ska behandlas som ”sak”, d.v.s. på samma sätt som t.ex. en bil. Enligt lagen ärver släktingarna fram till kusinerna som blir utan arv.
Fördelningen av arvet, inkl. hästen, blir klart när bouppteckningen, som ska upprättas inom 3 månader från dödsfallet, är registrerad och alla dödsbodelägare enats om fördelningen av egendomen genom ett arvskifte. Kan de inte enas om fördelningen kan det behövas en boutredningsman som bestämmer hur fördelningen ska ske. Dennes beslut kan sen överklagas till tingsrätten och den här processen tar vanligen flera år.
Vad händer då med hästen under tiden? Lagen säger att dödsbodelägarna ska förvalta dödsboet gemensamt och att beslut som rör dödsboet ska vara eniga. Detta betyder att huvudregeln är att de ska hjälpas åt att ta hand om hästen och fatta beslut runt denna gemensamt. Detta kan vara extremt opraktiskt om det finns flera dödsbodelägare, speciellt om de inte är kunniga inom området häst.
Det finns undantag från huvudregeln ovan om det rör sig om brådskande beslut som inte kan skjutas upp. Då får någon av de som står den avlidne nära vidta de brådskande åtgärderna på egen hand. Detta gäller t.ex. åtgärder som inte kan vänta, t.ex. att ta hand om djur och ge dem mat, vattna blommorna och tömma kylen/frysen, om det inte finns make/maka eller sambo som sköter om detta. Men en häst kräver inte bara, som t.ex. en katt eller en fågel, lite mat för att vara nöjd. Hästen kostar stora pengar i stallhyra och kräver motion, in- och utsläpp, hovslagare, vaccinationer, försäkringar och annat som kostar en hel del pengar. Kostnaderna för hålla hästen kan lätt ”tömma” ett dödsbo på pengar. Om ingen av dödsbodelägarna kan ta hand om hästen måste man kanske stalla in den med full service och skötsel och detta kostar ansenliga summor varje månad.
Det viktigt att fundera på vad som ska hända med hästen. Vad som är bäst för hästen är självklart individuellt utifrån både personen och hästen. Är hästen gammal och har varit hos sin ägare länge kanske det inte är lämpligt att flytta den utan bättre att den får galoppera på de evigt gröna ängarna. Är det en ung tävlingshäst kanske den kan lämnas till ett försäljningsstall för att få ny ägare. Är det så att bästa väninnan ska ha hästen trots att hon inte är dödsbodelägare, då behövs ett testamente. Du får testamentera bort hästen så länge det inte kränker någons laglott. I ett testamente kan Du också avsätta en summa pengar till hästens framtida vård. Genom testamentet får anhöriga veta vad Du vill och chansen ökar att Du får respekt för viljan. Vet anhöriga inte om Din vilja tvingas de till snabba beslut, som kanske inte är de Du önskat.
Tänk även på vad som händer om Du skadas allvarligt i en olycka och inte kan ta hand om hästen på många månader. Kanske blir Du nedsövd på ett sjukhus under en ansenlig tid utan förmåga att kommunicera med omvärlden. I dessa fall kan en framtidsfullmakt hjälpa till. När man upprättar en sådan utser man någon som ska ta hand om de beslut som behövs under tiden man själv inte är kapabel. Man utser då någon som man själv litar på. Ofta är denne någon släkt eller nära vän. Här lämnar Du instruktioner om vad som ska ske, och dessa instruktioner kan kompletteras muntligen. I fullmakten anges när den ska börja gälla och vem som får fatta de viktiga besluten. Om det inte finns en framtidsfullmakt kan staten utse en god man eller en förvaltare som fattar de beslut som behövs, men denne känner inte till Dig och vet inget om hur Du önskat, vilket gör att en framtidsfullmakt är mycket bättre.
Mitt råd är att Du dels skriver ett testamente där Du tydligt anger vad som ska hända med hästen/hästarna om Du dör dels att Du skriver en framtidsfullmakt där Du utser någon Du litar på att fatta kloka beslut om Du själv blir oförmögen. Nästa råd är att Du pratar med Dina nära och kära och upplyser dem om hur Du vill ha det. Det är mycket större chans att Du får det som Du vill om Du är tydlig mot Dina nära runt hur Du önskar det hela, men tänk på att dessa samtal inte är juridiskt bindande. De dokument som hjälper Dig juridiskt är testamente och framtidsfullmakt.
Vad är då kostnaden för att upprätta dessa handlingar? Det går inte att säkert säga kostnaden utan att veta förutsättningarna i just Ditt fall, men det rör sig sällan om mer än ett par tre timmars arbete per första dokumentet och troligen inte mer än någon timme för tillkommande handlingar.
Tänk på att detta är handlingar Du inte bör upprätta själv. Den dagen de ska nyttjas måste de vara skrivna på ett korrekt sätt som inte går att ifrågasätta. Du är borta eller oförmögen och Du kan inte rätta till ev. tolkningsbrister genom att svara på frågor.
Dröj inte med att upprätta nödvändiga handlingar, om Du dröjer kan det vara för sent och vad händer då med hästen?
//Advokat Eva Johansson
Telefonnummer; 020-30 14 30 Info@centrumadvokaterna.se