Klargörande från Högsta domstolen (HD) gällande möjlighet för hovrätt att avgöra ett brottmål utan huvudförhandling

 

Prejudikat HD Mål: B 3054-19, ”Bassängen

 

En konstnär åtalades för grov skadegörelse genom att ha klottrat i en utomhusbassäng som ägdes av Stockholms stad. Konstnären dömdes i tingsrätt enligt åtal till villkorlig dom förenade med dagsböter och en skyldighet att betala skadestånd om ca 280 000 kr till staden för saneringskostnader.

Domen överklagades till hovrätt som beslutade, mot den klagandes utryckta vilja, att målet skulle avgöras utan huvudförhandling.

HD meddelade prövningstillstånd gällande frågan om hovrätten fick avgöra målet utan huvudförhandling och har nu avgjort saken.

I domskälen belyser HD att en huvudförhandling ska hållas i hovrätt när en part begär det och det inte är obehövligt. Obehövligt kan det vara när det inte tillkommit någon ny bevisning och målet inte rör någon allvarligare brottslighet.

I de fall det rör ett brottmål som innefattar ett tvistigt enskilt anspråk ska det dock vara uppenbart obehövligt för att hovrätten ska kunna avgöra saken på handlingarna mot en parts vilja.

I det aktuella fallet skulle hovrätten inte pröva någon ny bevisning eller några nya omständigheter. HD menade dock att målets karaktär talade för att en huvudförhandling inte skulle anses vara obehövlig.  Vidare fanns det ett tvistigt enskilt anspråk som skulle prövas och eftersom det inte var helt okomplicerat kunde det inte vara uppenbart obehövligt att hålla en huvudförhandling.

HD kom mot bakgrund av detta fram till att det inte funnits förutsättningar för hovrätten att avgöra målet utan huvudförhandling och att hovrättens handläggning av målet var ett sådant rättegångsfel att målet i sin helhet skulle återförvisas till hovrätten för ny behandling.

// Advokat Elon Svärd