Skadestånd – Vad är sveda och värk vid brott? Kan man få ersättning för sveda och värk under rehabiliteringstiden?
Sveda och värk är fysiskt och psykiskt lidande av övergående natur. Sveda och värk utgår enligt skadeståndslagen. Enligt 2 kap. 1 § skadeståndslagen ska den som uppsåtligen eller av vårdslöshet vållar personskada ersätta skadan. I 5 kap. 1 § första stycket 3 regleras ersättningsskyldighet för sveda och värk. Sveda och värk avser enligt denna ersättningspost lidande under den akuta sjukdomstiden efter skadan intill dess att skadan läks eller ett varaktigt försämrat tillstånd inträder.
Man brukar skilja mellan lyte och men, och mellan sveda och värk. Sveda och värk är tillfälligt, och är exempelvis ersättning för den tid du legat på sjukhus, varit sjukskriven, eller annars haft ont fysiskt eller psykiskt på grund av skada vid brott. Lyte och men är mer permanenta skador i form av ärr och invaliditet. Sveda och värk är begrepp som syftar på antingen fysiskt eller psykiskt lidande under den akuta sjuktiden. Med akut sjuktid menar man fram tills man har tillfrisknat eller invaliditet inträtt. Ersättning för sveda och värk skall fungera som kompensation för en övergående och tillfälligt smärta, psykiskt lidande eller under viss tid försvårad livssituation.
Sveda och värk kan bli aktuellt att begära i ett brottmål eller i ett tvistemål. Du kan också ha varit med om en trafikolycka. Normalt sett innehåller vid trafikolycka din försäkring ersättning för sveda och värk. Vanligast är helt klart att begäran om sveda och värk sker i ett brottmål, och det är det som vi vid en advokatbyrå stöter på oftast. I detta fall brukar vi vara förordnade som målsägandebiträde i brottmålet, och företräder den som varit utsatt för brott.
Det är din advokat och målsägandebiträde som normalt sett framställer ett sådant skadeståndsyrkande i brottmål om sveda och värk. Ibland kan även åklagaren framställa ett sådant yrkande för din räkning, om åklagaren för talan och det inte finns något målsägandebiträde förordnat. Om åklagaren yrkar på sveda och värk ska det normalt vara lättbevisad skada och inga svårigheter att föra talan. Det är alltid bra om du har en advokat som du kan vända dig till och ge in sjukintyg för den tid du varit sjukskriven om du varit utsatt för brott. Sveda och värk kan som sagt vara både på grund av fysiska problem, eller psykiska problem. Glöm inte heller att har du varit utsatt för brott har du också rätt till skadestånd i brottmålet enligt brottsoffermyndighetens schablonbelopp för den typ av brott du varit utsatt för. Normalt sett framstället ditt målsägandebiträde ett sådant krav till domstolen.
Sveda och värk utgår med belopp beräknade enligt trafikskadenämndens tabeller. Ett vanligt belopp man får är exempelvis 650 kr per vecka man varit sjuk. Det blir alltså 2 600 kr för varje månad som ersätts för posten sveda och värk. Ersättningarna kan dock skilja sig något, om man fått vård på sjukhus och för allvarligare skador, då utgår en något högre ersättning.
Ett intressant rättsfall är NJA 1971 s. 235. Frågeställningen är, kan man få ersättning för den rehabiliteringstid man haft under punkten sveda och värk. I denna dom dömdes gärningspersonen till vårdslöshet i trafik. Skadestånd för sveda och värk utgick sedan under den akuta sjukdomstiden och under rehabiliteringstiden. Rehabiliteringstiden tog närmare ett och ett halvt år. Ur domen:
”Hon vårdades på kirurgiska avdelningen vid Malmö allmänna sjukhus och på neurokirurgiska avdelningen vid Lunds lasarett fram till d. 11 juli 1963. Under denna tid utfördes två omfattande operationer. Därefter återfördes hon till Malmö allmänna sjukhus, där rehabiliteringsbehandling gavs. Sedermera har hon vårdats under 1 1/2 år på rehabiliteringsavdelningen i Lund. Från mars 1965 har hon huvudsakligen vistats i hemmet.”
För all denna tid utgick ersättning för sveda och värk i HD, alltså i NJA 1971 s. 235.
Om du vill få hjälp med att driva ditt brottmål kan du önska oss som försvarare i ett brottmål eller så blir vi förordnade som målsägandebiträde. Vill du driva en skadeståndstalan är du också välkommen att kontakta oss med ditt ärende. Välkommen till Centrumadvokaterna med ditt ärende.
// Advokat Per Prené