Delgivning är med ett enklare ord en underrättelse eller ett meddelande om viktig information i ett mål eller ett ärende. När domstolen eller en annan myndighet skickar viktig information till en part i ett mål eller ett ärende vill domstolen gärna vara säker på att denna viktiga information har skickats till och mottagits av rätt person. För att domstolen eller myndigheten ska vara säker på detta skickar domstolen tillsammans med denna viktiga information ett dokument som brukar ha rubriken ”meddelande om delgivning”.   På detta dokument anges om det är t.ex. ett beslut, föreläggande eller en kallelse som tingsrätten vill att parten får kännedom om. Det står också ett målnummer eller ett ärendenummer, och en ruta där den berörda personen genom sin underskrift bekräftar att hen har mottagit den handling som domstolen eller myndigheten har skickat.

Delgivningen kan ske på olika sätt, och det är myndigheten som väljer det lämpligaste sättet utifrån handlingens innehåll och omfattning. Reglerna som styr hur delgivning ska ske finns i Delgivningslagen (2010:1932).

Delgivningen är inte bara ett sätt för myndigheten att säkerställa mottagandet av informationen. Delgivningspunkten, dvs. dagen som man tar emot handlingen eller informationen, är också viktig, då är det den tidpunkten som man använder för att räkna fram tidsfristen för svar. Om t.ex. tingsrätten skriver att svar med din inställning ska vara tingsrätten tillhanda inom 14 dagar från den dagen du har tagit del av handlingar, innebär det att man börjar räkningen 14 dagar från den dagen du skriver under meddelande om delgivning eller ringer tingsrätten för att meddela att du fått del av handlingen.

Om tingsrätten inte får ditt meddelande eller bekräftelse på mottagandet av handlingen eller informationen, kan tingsrätten söka upp dig på t.ex. din arbetsplats eller din skola med hjälp av en så kallad delgivningsman. Det är ofta poliser i tjänst som får i uppdrag av andra myndigheter att delge personer. Det är alltså viktigt att man svarar redan på det första meddelandet om delgivning, för att undvika onödiga dröjsmål och att man påbörjar ett sökande efter personen som inte gått att delge. Är du inte säker på hur du gör kan du vända dig till ditt ombud för hjälp, eller ta kontakt med myndigheten som skickat ut delgivningen till dig, för att få tydligare instruktioner kring vad som gäller i just ditt fall.

 

// Jur. Kand. Saja Bseiso