Våld i nära relationer blir tyvärr allt vanligare och är ett stort problem i dagens samhälle. Kvinnor blir utsatta för upprepade kränkningar i form av vålds-, frids- eller sexualbrott i sina relationer. Det kan handla om exempelvis misshandel, olaga tvång, olaga hot, skadegörelse, överträdelse av kontaktförbud, sexuellt utnyttjande eller sexuellt ofredande, där syftet är att systematiskt och hänsynslöst skada kvinnans självkänsla och integritet. Varje år anmäls ca 2 000 fall av grov kvinnofridskränkning i landet.
Brottet grov kvinnofridskränkning instiftades i lag år 1998. Brottet är väldigt unikt jämfört med övriga brott då det innebär att flera enskilda, i sig straffbara, handlingar tillsammans anses utgöra ett grovt brott.
I 4 kap 4 a § 2 stycket brottsbalken regleras grov kvinnofridskränkning, där det framgår att brottet ska begås av en man mot en kvinna vilket gör att bestämmelsen inte kan tillämpas på andra fall än typiska kvinnofridsbrott.
För att en misstänkt ska kunna dömas för grov kvinnofridskränkning skall den utsatta kvinnan kunna precisera vad gärningarna bestått av, samt inom vilken tidsperiod gärningarna har begåtts. För att en gärning ska kvalificeras som ett fridskränkningsbrott ska var och en av de brottsliga gärningarna ha utgjort ett led i en upprepad kränkning av brottsoffrets integritet och varit ägnade att allvarligt ha skadat kvinnans självkänsla. Upprepade kränkningar är flertalet gärningar som tar sikte på den personliga integriteten. Ju allvarligare karaktär gärningen har, desto färre gärningar behövs för att anses som upprepad kränkning. För att vara upprepad måste det röra sig om minst två gärningar. Dessutom spelar tiden mellan de olika gärningarna en stor roll för om gärningen kan anses vara en upprepad kränkning. Gärningarna ska dessutom vara ägnade att allvarligt skada kvinnans självkänsla. Slutligen är även tiden en faktor som spelar roll i bedömningen om brottet är kvinnofridsbrott eller inte. Våldet ska således vara systematiskt och upprepat för att kunna anses vara grov kvinnofridskränkning.
Straffet för grov kvinnofridskränkning är som lägst fängelse i nio månader och som högst fängelse i sex år.
Varför anmäler inte alla kvinnor brotten?
Det finns tre vanliga orsaker till att kvinnor inte väljer att polisanmäla brotten som begås mot dem. Den första orsaken är att kvinnan är eller har varit i en relation med gärningspersonen och därmed känner någon form av motvilja mot att anmäla på grund av lojalitet. Den andra vanliga orsaken är att kvinnan anser att polisens inblandning inte ger någon effekt att få stopp på handlingarna. Den tredje vanliga orsaken är kvinnans rädsla för vad som kan hända efter anmälan och rädsla för att gå igenom en rättsprocess.
Då grov kvinnofridskränkning faller under allmänt åtal finns inget krav att kvinnan själv anmäler brottet för att det ska kunna påbörjas en brottsutredning, men om inte kvinnan medverkar i brottsutredningen kan det bli väldigt svårt för åklagaren att bevisa att gärningspersonen utfört gärningarna vilket innebär att förundersökningen oftast läggs ned.
Har du blivit utsatt för ett brott och behöver hjälp, tveka då inte att kontakta Centrumadvokaterna. Vi har flertalet advokater och biträdande jurister som har fått mycket utbildning i att bemöta brottsoffer och som Du kan önska att få som målsägandebiträde.
//Jur.kand. Nuhi Kalici