Migrationsrätt: att företräda klienter och hur processen ser ut
Migrationsrätt är ett spännande och krävande område som vi sysslar med väldigt mycket på advokatbyrån. De flesta av våra jurister processar aktivt i alla typer av migrationsrättsliga ärenden, och juristerna arbetar väldigt hårt för att våra klienter ska få sin rätt tillvaratagen i den migrationsrättsliga processen.
Vi möter och företräder ofta klienter i vårt migrationsarbete, och vårt uppdrag är alltid att ta tillvara klientens bästa och lyfta klientens asylberättelse på bästa möjliga sätt till motparterna som är Migrationsverket och i förekommande fall migrationsdomstol och migrationsöverdomstolen.
I vårt arbete träffar vi på många olika och skiftande asylberättelser, verkliga händelser, från människor från många skiftande länder.
Det är alltid svårt att göra en klar prognos om någon kommer att få beviljat uppehållstillstånd.
Ibland får vi vara med om berättelser där vi ser en rejäl uppförsbacke för klienten, ibland för att denne verkar ha lämnat sitt hemland mer på grund av ekonomiska skäl, mer än brinnande asylskäl. Då brukar vi ha svårt att övertyga myndigheterna om att bevilja ett uppehållstillstånd. Sen ser vi spannet till berättelser och erfarenheter där människor kommer från krigsdrabbade områden, ibland misär, och i dessa fall försöker vi få myndigheterna att förstå att personen ska ha uppehållstillstånd med hänsyn till Genevekonventionen och den svenska migrationslagstiftningen.
Jobbet är stundtals påfrestande, men det finns inget bättre än att få ett positivt besked för klienten i ett migrationsmål.
Vi ska i detta blogginlägg även kort beskriva hur asylprocessen ser ut inom migrationsrätten.
Det första som görs är en asylansökan av den asylsökande vid någon av Migrationsverkets ansökningsenheter.
Det är så ärendet börjar, men i detta skede är inte någon advokat ännu inkopplad i ärendet. I samband med registreringen på Migrationsverket hålls ett kort samtal, och man fotograferas och lämnar sina fingeravtryck. Fingeravtryck är bl.a. till för att kunna söka i EU:s databas om man har registrerat sin asylansökan tidigare i annat EU-land tidigare. Man erbjuds också ett boende av Migrationsverket på något av Migrationsverkets asylboenden. För det mesta har man flytt från sitt hemland, situationerna varierar.
Efter denna tid förordnas ett offentligt biträde i mål om asyl.
Det är här vi på advokatbyrån kommer in. En jurist eller advokat blir förordnad för den asylsökande som söker asyl och kommer företräda den asylsökande gentemot Migrationsverket.
Migrationsverket sätter ut ett datum för när den muntliga utredningen ska hållas. Vi på advokatbyrån och den jurist som företräder den asylsökande kallar den asylsökande till ett första inledande möte på advokatbyrån. På advokatbyrån går vi igenom den asylsökandes asylansökan noggrant tillsammans med klienten som söker asyl. Här pratar vi om vad det finns för skäl för skydd samt alla omständigheter som är relevanta för asylansökningen. Detta tar normalt några timmar och sker i närvaro av tolk.
När tiden för muntlig utredning har kommit företräder advokaten eller juristen den asylsökande, och den asylsökande närvarar och berättar om sina asylskäl för Migrationsverket vid muntlig utredning. En tolk på den asylsökandens språk finns alltid närvarande. Man svarar på frågor om sin identitet, sin resväg och sina asylskäl. Den asylsökande kan även komma in med tidningsartiklar, dokument eller filmklipp för att berätta om sina asylskäl.
Några månader efter den muntliga utredningen, detta beror på Migrationsverkets handläggningstid, fattar Migrationsverket ett beslut i den asylsökandens ärende.
Detta beslut kan vara positivt eller negativt. Är det positivt innebär det att man beviljas uppehållstillstånd som är tidsbegränsat normalt sett eller permanent.
Skulle beslutet från Migrationsverket vara negativt, alltså till nackdel för den asylsökande, kan beslutet komma att överklagas till Migrationsdomstolen. Vi på advokatbyrån tar kontakt med den asylsökande, och skriver en överklagan i samråd med denne. I migrationsdomstolen hålls det som oftast en muntlig förhandling också och advokaten eller juristen är med som offentligt biträde och företräder klienten. Beslutet i migrationsdomstolen kan utfalla positivt eller negativt. Är det positivt beviljas uppehållstillstånd med viss längd normalt sett eller permanent. Är beslutet negativt kommer beslutet kunna överklagas till Migrationsöverdomstolen. Även denna överklagan hjälper advokaten eller juristen med.
Asylprocessen innehåller många regler och de flesta återfinns i utlänningslagen.
Det vanliga är att man har någon form av skyddsskäl och det är dessa som ska prövas av svenska myndigheter och domstolar. Det finns en riklig praxis på området från Migrationsöverdomstolen och underrätterna som migrationsdomstolen, som vi är väl inlästa på och tar reda på som motpart till Migrationsverket. Vi hjälper klienten i dennes ärende och har insikt i de relevanta lagarna och den praxis som finns, och vi försöker alltid företräda klienten och få igenom asylansökan så att klienten ska beviljas uppehållstillstånd.
9
Det var allt vi hade att säga om migrationsrätten för denna gången. Mer information finns även på vår hemsida och på Migrationsverkets hemsida. Vi är mycket vana vid att ha alla sorters migrationsrättsliga processer och en vid skara av asylskäl. Vi bistår dig därför i ditt ärende! Välkommen till oss.