Att skiljas betyder att man delar på det man köpt tillsammans, t.ex. sängen och bostaden, men om man har barn har man även dessa att ”dela” på. Men kan ju inte dela barnen i två delar utan här måste föräldrarna hitta lösningar, även om man tycker att andra parten burit sig dumt åt. Det är extremt viktigt att sätta sina egna intressen åt sidan och försöka göra det som är bäst för barnen.
Det finns hjälp att få
Det är oerhört svårt att mitt i en uppslitande skilsmässa, men en motpart som man tycker bär sig dumt åt, ta rationella beslut om vad som är bäst för barnen. I det läget kan man be om samarbetssamtal via kommunen. Man får då prata med en utbildad person som hjälper till att vaska fram det som verkligen har betydelse för barnen och hjälper till att ta bort det som faktiskt ligger föräldrarna emellan. Samtalsledaren berättar hur domstolarna brukar döma och kommer med tips och råd runt lösningar. Ibland förmår föräldrarna att hitta överenskommelser, tillfälliga eller för längre tid med denna hjälp och då kan man även få hjälp att skriva ner dessa lösningar och få dem godkända av socialnämnden så att de får samma rättskraft som en dom från tingsrätten.
Om det inte går att komma överens
Då får man som förälder anlita ett ombud. Det är viktigt att man försöker hitta ett ombud som har intresse för, och kunskap runt, vårdnadsmål. En advokat eller biträdande jurist på advokatbyrå har lång utbildning och har personen dessutom intresse för denna typ av frågor brukar det gå bra. Men boka först en timmes inledande rådgivning så att Du verkligen får träffa personen och gå igenom ärendet och så att Du får känna efter så att personkemin stämmer. Du och Ditt ombud kommer att ha mycket med varandra att göra så det är viktigt att Ni har förtroende för varandra och att Ni har en god förmåga att förstå varandra och att kommunicera.
Ofta försöker föräldrarnas ombud att hitta lösningar men om det inte lyckas, får man be att tingsrätten hjälper till med lösningar. En process i tingsrätten är inte en snabb lösning, och det tar som regel i vart fall ett år från stämning tills dom i målet och domen kan därefter överklagas till nästa instans, hovrätten.
Det kostar både tid och pengar att processa
Att driva en process i tingsrätten kostar först och främst en ansökningsavgift om f.n. 900 kr, därefter kostar det timtaxa till Din advokat. Huvudregeln är att vardera sida själv betalar sina rättegångskostnader men det kan ändå bli dyrt. Många hemförsäkringar har en karenstid som räknas från dagen för skilsmässan och inom 1 – 2 år därefter ersätter de inte kostnaderna för advokaten i processer om vårdnad, boende och umgänge. Då är man som förälder hänvisad till att försöka få rättshjälp, vilket bara de som tjänar under 260 000 kr per år (vissa undantag finns, men detta är huvudregeln), vilket betyder att de flesta föräldrar tjänar för mycket för att få rättshjälp och antingen tvingas vara utan ombud eller betala helt ur egen ficka.
Så här går det till
När man har skickat in en ansökan om stämning till tingsrätten, kontrollerar rätten att allt som behövs finns med och att avgiften är betald, därefter skickas ett föreläggande till motparten att denne ska inkomma med svar.
När svaret har inkommit bokas som regel en förberedande förhandling i tingsrätten och familjerätten får i uppdrag att lämna ett snabbyttrande.
Vid den förberedande förhandlingen finns som regel ganska lite fakta och mycket tyckande och yttrandet från familjerätten får därför stor betydelse, speciellt om något barn är gammalt nog att höras av familjerätten. Tingsrätten verkar för att parterna ska komma överens, men om det inte går är det tingsrättens uppgift att bestämma hur det ska vara fram tills domen kommer, detta kallas ett interimistiskt beslut.
Tingsrätten bestämmer också vad som ska hända framöver, t.ex. att det ska göras en vårdnads-, boende- och umgängesrättsutredning, eller att parterna ska träffas hos en medlare. Tingsrätten bestämmer som regel också när vardera parten ska inkomma med sin slutliga bevisuppgift och när den stora rättegången ska vara. Det händer att parterna med rättens hjälp kommer fram till en tillfällig lösning som de vill utvärdera och då bokar rätten in ett möte för denna utvärdering.
När utredningen har kommit och parterna lämnat in sin bevisning underrättar tingsrätten vittnena om vilken dag det ska vara rättegång, om det ska vara 1 eller 2 dagar och hur dags vittnena ska komma till rätten.
På rättegångsdagen ska parterna presentera sin bevisning och låta vittnena berätta och självklart får parterna också själva berätta hur de ser på situationen, de egna förtjänsterna och bristerna hos motparten och vad barnen vill om de är gamla nog att ha en åsikt.
Efter flera dagar i rätten kommer tingsrätten att överlägga och sen kommer domen efter ca 2 veckor. Tyvärr gör den sällan parterna nöjda och det många inte tänker på är att parterna måste fortsätta att vara föräldrar till barnen i många år framöver, hur än domen ser ut. Det är svårt att samarbeta med någon som sagt elaka saker om Dig som förälder i rätten, men det är faktiskt vad Du måste göra efter en dom i rätten.
Barnen vinner som regel mycket på att föräldrarna hittar lösningar i stället för att bråka, men ibland är positionerna så pass låsta att man måste ta hjälp av tingsrätten. Men tänk då på att ta med Dig en advokat eller biträdande jurist på advokatbyrå som kan råda Dig, som Du kan bolla med och som kan hjälpa Dig att se vad som blir bästa lösningen, så att Ni förhoppningsvis, någon stans på vägen, kan hitta lösningar som ändå blir något bättre än att bråka hela vägen till en stor rättegång. Det är inte lätt att skiljas när man har barn, men med rätt hjälp och stöttning blir det lite lättare.
// Advokat Eva Johansson