Sambor som separerar – tänk på att begära bodelning och begäran om övertagande i tid, annars förlorar Du Din rätt!
Jag träffar påfallande ofta klienter som faktiskt har rätt till olika saker, men som av olika anledningar inte får rätt. Ofta handlar det om att de missat något av rekvisiten (kraven) i lagtexten. Ibland kan dessa missar ordnas till i efterhand, men ofta betyder missen att hela målet förloras för att man inte gjort rätt från början.
Påfallande ofta missar sambor att begära bodelning i tid och att begära övertagande av hyresrätt eller bostadsrätt i tid.
Tidsfrist?
Begäran om bodelning måste göras inom ett år från det att samboförhållandet upphörde. Missas denna tidsfrist, om så bara med en endast dag, förloras rätten att bodela till sig egendom. Om samboförhållandet upphört pga. att en sambo avlidit gäller att begäran om bodelning ska framställas senast vid bouppteckningsförrättningen.
Om en sambo vill ta över en hyresrätt eller bostadsrätt som parterna bodde i men som inte är samboegendom, måste begäran om detta ske inom ettårsfristen ovan, men här finns en tidsfrist till att hålla koll på; för det fall den sambo som vill överta hyresrätten eller bostadsrätten lämnar bostaden (flyttar ut) måste begäran om övertagande ske inom tre månader från det att sambon faktiskt lämnade bostaden.
Det uppkommer dessutom ofta bevisfrågor runt när ett samboförhållande verkligen tog slut. Är det slut när man säger till andra parten att det är slut? Är det slut när en sambo faktiskt flyttar ut? Eller är det slut först när en part begär bodelningsförrättare? Lagen ger mycket osäkra svar, men säger att förhållandet definitivt är slut när en part begär att det ska förordnas en bodelningsförrättare. I övriga fall får domstolen göra en bedömning av samtliga omständigheter för att komma fram till slutdatum.
För att slippa hamna i detta:
- Begär bodelning skriftligt och omgående när Du anser att samboförhållandet är slut.
- Skriv samboavtal som reglerar hur saker ska delas vid en separation under tiden Ni fortfarande är sams.
- Om Ni har en gemensam bostad, anmäl till lantmäteriet att bostaden ska vara gemensam. Detta medför en mindre avgift men sparar mycket bråk och pengar vid en separation.
/Eva Johansson
Advokat