Äktenskapsbodelning
Varför ska man bodela under ett äktenskap?
En vanlig missuppfattning är att giftorättsgods ägs av makarna gemensamt. Det gör det inte, utan var make har sina egna tillgångar och skulder under äktenskapet.
Det är först när äktenskapet upplöses och en bodelning genomförs som giftorättsgodset delas upp mellan makarna. Efter bodelningen har vardera make tilldelats sin del av giftorättsgodset och blivit ägare till egendomen.
Det finns även en möjlighet för makarna, om de båda samtycker till det, att genomföra en bodelning under bestående äktenskap. Samtycket krävs såväl för att en bodelning ska genomföras som för hur egendomen ska fördelas mellan makarna. Det finns inte någon möjlighet att utse en bodelningsförrättare vid bodelning under bestående äktenskap.
Det finns flera anledningar till varför man kan vilja göra en äktenskapsbodelning. Några exempel är att:
- Makarna vill omfördela giftorättsgodset mellan varandra, kanske för att bli ekonomiskt jämställda.
- Makarna vill utreda vem som äger vad.
- En av makarna driver näringsverksamhet och man vill skydda den andre maken från eventuella skulder näringsidkaren kan dra på sig i framtiden.
Hur genomför man då en äktenskapsbodelning?
Innan en äktenskapsbodelning genomförs ska man anmäla att man planerar att genomföra en äktenskapsbodelning till Skatteverket. Sedan registreras anmälan och kungörs i Post- och Inrikes Tidningar. Därefter behöver äktenskapsbodelningen genomföras inom rimlig tid med hänsyn till tredjemansintressen, men det finns ingen klart uttalad tidsgräns.
Gällande formkraven så krävs endast en handling med parternas underskrifter. Det finns inga krav på bevittning och man behöver inte skriva under bodelningsavtalet samtidigt. Det är möjligt att använda sig av ombud.
Det är dagen då anmälan om bodelning inkom till Skatteverket som är utgångspunkten för beräkningen av egendoms- och skuldförhållandena.
Det är inte nödvändigt att dra in allt giftorättsgods i en äktenskapsbodelning, utan även en partiell (delvis) bodelning är möjlig (NJA 1991 s. 284). Detta möjliggör att man t.ex. kan överlåta endast en fastighet och lämna det andra giftorättsgodset utanför bodelningen.
Det är viktigt att tänka på att man inte kan göra giftorättsgods till enskild egendom genom en bodelning under bestående äktenskap, eller för den delen genom ett gåvobrev makar emellan. Detta får man istället göra genom ett äktenskapsförord. Det giftorättsgods man tilldelas under en äktenskapsbodelning kommer alltså även ingå i en framtida bodelning efter en skilsmässa eller dödsfall. Det är möjligt att göra så många äktenskapsbodelningar som man önskar.
Det finns många krångliga regler som är lätta att missa varför det är att rekommendera att man tar hjälp av en advokat om man vill genomföra en bodelning. Hör av Dig till oss på Centrumadvokaterna om Du har några funderingar kring bodelningar eller andra familjerättsliga avtal.
// Daniel Sandström, biträdande jurist
Foto: Kindel Media | Pexels