Som alltid inom juridiken blir svaret ”det beror på” men det finns absolut en risk för detta, speciellt om den som har skulderna också har Din häst i sitt stall och det inte finns ett skriftligt avtal Er emellan.  Om skulderna inte blir betalda anlitas kronofogden för att se till att ta saker som den som är skyldig äger eller har hos sig. Kronofogden säljer sen dessa saker och betalar skulderna, blir det pengar över betalas dessa ut till den som blivit av med sakerna.

Kronofogdens förfarande är väldigt enkelt och snabbt. De fattar beslut utan att det finns möjlighet till att lyssna på vittnen eller att man själv får besöka dem och berätta. Kronofogdens enklare förfarande innebär också att de har ett antal regler att förhålla sig till som är lite ”snällare” än om man t.ex. är i tingsrätten. Kronofogdens uppdrag är att hitta egendom som går att mäta ut och sälja så att fordringsägarna får betalt och det ska gå så snabbt att egendomen inte hinner ”försvinna”.

Kronofogden använder sig därför av av ”besittningsprincipen” vilket betyder att kronofogden förutsätter att den som har en sak i sin besittning också är ägare till denna sak. Det är sen upp till den som vill ändra på den här principen/menar att principen inte ska användas i det här fallet, att inkomma med full bevisning (det här är ett högt beviskrav) för att den som har hästen i sin vård inte är ägare till hästen. Sådan bevisning kan vara ett skriftligt avtal i kombination med att den som är ägare månatligen betalar till tränaren. Det kan också vara skriftligt avtal i kombination med att man kan visa köpeavtal på hästen och att man t.ex. står för försäkringen på den. Enbart ett påstående om att man äger hästen som inte styrks av skriftliga avtal räcker sällan.

Många är de hästägare som inte tänker på detta, eller inte känner till konsekvenserna av besittningsprincipen, och lämnar bort sin häst för träning eller till en fodervärd utan att ha skriftliga avtal. Har hästägaren då riktig otur så att den som har hästen i sin vård får hästen utmätt för dennes skulder hos kronofogden. Kronofogden kan därefter sälja hästen och betala de skulder hästen är utmätt för.

För att motverka detta är det oerhört viktigt att man har skriftliga avtal, undertecknade av båda parter, som visar vem som är ägare till hästen och på vilka villkor hästen lämnats ut till andra parten. Det är viktigt med stödbevisning t.ex. att den verkliga ägaren är inskriven i passet och står för försäkringen. Det är naturligtvis också väldigt viktigt att Du kontrollerar Din motpart hos kronofogden innan Du lämnar iväg Din häst. Har motparten skulder hos kronofogden ska Du inte lämna iväg Din häst, inte ens med bra avtal.

Centrumadvokaterna säljer standardavtal upprättade av advokat, lämpliga för flertalet hästrelaterade ärenden där hästen kan lämnas i annans vård, följ länken för att komma till vår webshop. https://www.centrumadvokaterna.se/butik/