Den 1 januari 2025 trädde en ny lagändring i kraft som innebär att vårdnadshavaren och barnet ska ha rätt till ett offentligt biträde vid en prövning om vårdnadsöverflytt till en särskild förordnad vårdnadshavare i domstol.

Lagändringen innebär att i de mål som socialnämnden vänder sig till tingsrätten, med begäran om att flytta över vårdnaden från de biologiska föräldrarna för ett barn som är placerad med stöd av LVU till en särskild förordnad vårdnadshavare (familjehemsföräldrarna), ska, om behovet finns, båda vårdnadshavarna (de biologiska föräldrarna) och barnet få jurister/advokater förordnade för sig som offentliga biträde för att hjälpa dem i processen.

Syftet med denna lagändring är att stärka barnets skydd i de frågorna och bidra till att vårdnadshavarna upplever processen som mer jämlik och rättvis.

Det offentliga biträdet får ersättning via staten, privatpersoner behöver inte betala arvodet.

Observera att denna lagändring gäller enbart i mål om vårdnadsöverflytt, som nämns ovan. Den gäller inte för de andra typer av vårdnadstvister mellan föräldrarna.

Frågan som återstår som jag ska försöka besvara är om lagändringen kommer innebära någon skillnad i det praktiken och om lagändringarna uppnår en mer omfattande rättssäkerhet i mål rörande vårdnadsöverflytt.

Det är i nuläget för tidigt att konstatera om lagstiftningen kommer ha en större inverkan i mål rörande vårdnadsöverflytt. Exempelvis är Myndigheten för delaktighet positiv till lagändringen och framför att rätten till biträde kommer stärka rättssäkerheten och barnrättsperspektivet, medan andra insatser inte delar denna uppfattning eftersom de bedömer att mål om vårdnadsöverflytt till familjehem sällan är tvistiga och att vårdnadshavarnas möjlighet till rättsskydd/rättshjälp är tillräcklig. Jag kommer därav till slutsatsen att ändringarna säkerligen innebär ett mer rättssäkert regelverk, men att situationerna där reglerna kan tillämpas är tämligen begränsade och jag är osäker om ändringarna kommer ha en större påverkan på domstolarnas bedömning. Skillnaden lagen innebär återstår däremot att se.

 

//Jur.Kand. Julius Enberg