Brottmål
Vi hjälper både den som är misstänkt för brott och den som är utsatt för brott.
Som misstänkt för brott har Du vissa rättigheter. Du har alltid rätt att få ha en advokat med Dig vid förhör och Du har alltid rätt att få tala med Din advokat i enrum utan att någon annan lyssnar. Här kan också läsa mer om Dina rättigheter vid ingripande och anhållning.
Din rättighet till advokat är ofrånkomlig – den stammar från den internationella rätten till en rättvis rättegång. Både internationell och svensk lag stadgar att den som är misstänkt för brott i de allra flesta fall har rätt till en offentlig försvarare, alltså en advokat. Det anses vara en mänsklig rättighet att ha en lämplig person som kan föra ens försvarstalan i ett brottmål. Om Du är misstänkt för brott kommer Du således, om det inte rör sig om mycket ringa brottslighet, få en advokat utsedd till Dig. Advokaten för Din talan i domstolen och handlar enbart efter Dina intressen. I de flesta fallen betalar staten för alla Dina advokatkostnader, så Du behöver inte oroa Dig för att betala dessa själv. Om Du har hög inkomst däremot kan domstolen dock besluta att Du ska betala hela eller en del av Dina kostnader för försvaret själv. Om advokaten betalas av staten eller inte beror på många saker, bl.a. allvarlighetsgraden av brottet som Du är misstänkt för, Dina ekonomiska förutsättningar och om Du senare blir dömd eller friad för brottet.
Du har möjlighet att själv önska vem som ska försvara Dig. Om Du känner en Duktig advokat är det därför bra om Du säger detta till polisen så snart som möjligt, så kommer de höra sig för med den personen om den har möjlighet att företräda Dig.
Du som är misstänkt för brott bör alltid resonera om ärendet med en advokat som arbetar med brottmål innan Du uttalar Dig inför polisen eller domstolen. Tänk på att Du som misstänkt inte har någon skyldighet att uttala Dig, det är som huvudregel åklagaren som ska visa att ett brott är begånget och vem som begått det, det är inte den misstänkte som ska bevisa sin oskuld. Man anses alltid vara oskyldig – tills motsatsen bevisats.
Det är viktigt för den brottsmisstänkte att tänka igenom vad som berättas för polisen eftersom detta kan användas som bevis i senare läge. Det ser sällan bra ut att säga en sak till polisen och en annan sak vid rättegången.
Försvararen kan även hjälpa till att påverka den påföljd som döms ut. Det finns många påföljder att välja på, såsom villkorlig dom, skyddstillsyn, olika vårdpåföljder, fängelse och vissa kombinationsmöjligheter.
Om Du är misstänkt för brott och behöver ett bra försvar är Du välkommen att höra av Dig till någon av våra advokater. Vi på Centrumadvokaterna hjälper Dig till ett bra försvar.
Om Du blivit utsatt för ett brott är det samhällets uppgift att straffa den som utfört den brottsliga handlingen, detta är inte den målsägandes uppgift, även om Du som målsägande kan behöva hjälpa till genom att berätta vad som hänt.
Om man blivit utsatt för ett allvarligt brott kan man få ett målsägandebiträde utsett till sig av tingsrätten. Detta är en advokat eller erfaren biträdande jurist som dels kan vara ett stöd under polisförhören, och dels hjälper till med att bl.a. föra Din talan i skadeståndsfrågorna. Detta biträde bekostas av staten.
Om Du redan har ett ombud som Du känner förtroende för kan Du be rätten om att få just detta ombud, i annat fall utser rätten någon som de tycker är lämplig.
Skadeståndet som Du kan ha rätt till om Du blivit utsatt för brott brukar delas upp i flera delar: det kan dels bestå av ersättning för sveda och värk (alltså lidande), dels ersättning för den kränkning som det innebär att bli utsatt för brott, men också ersättning för sakskada, t.ex. förstörda kläder och förlorad arbetsinkomst om man behövt sjukskriva sig som en följd av att ha blivit utsatt för brott.
Målsägandebiträdet har till uppgift att förklara för Dig hur processen går till, hjälpa Dig att räkna ut vilken ersättning Du är berättigad till och kan även hjälpa till med att t.ex. begära lyckta dörrar vid förhandlingen i rätten (dvs. att rättegången inte skall vara öppen för allmänheten). Målsägandebiträdet också en skyldighet att informera Dig om vad som händer i processen, besvara alla frågor Du kan tänkas ha, och stötta Dig i övrigt.
Ett målsägandebiträde kan även begära medhörning i rätten vilket betyder att Du som målsägande inte behöver sitta i samma rum under förhandlingen och titta på gärningsmannen när han eller hon lämnar sin berättelse. Observera dock att den som är misstänkt för brottet alltid måste få veta vad målsäganden berättat.
Om Du blivit utsatt för en brottslig handling är Du välkommen att kontakta oss. Vi hjälper gärna till Dig som Ditt målsägandebiträde om det är möjligt.
Här kan du läsa mer om vad målsägandebiträde kan hjälpa till med.