Allmän Civilrätt
Till den allmänna civilrätten hör de flesta rättsområden som inte är straffrätt eller förvaltningsrätt. Nedan följer ett par exempel på områden där vi kan vara behjälpliga. Tveka dock inte att kontakta oss för att få hjälp inom andra områdena inom den allmänna civilrätten.
Avtal är en av grundpelarna i vårt moderna samhälle och kan röra allt från ett köp av en bussbiljett till samarbetsavtal mellan flera multinationella företag. De allra flesta avtal gäller utbyte av varor och tjänster mot pengar, exempelvis köp, hyra, transport eller utförande av arbete, men det finns även en mängd andra saker man kan sluta avtal om – man är fri att avtala om (nästan) vad som helst!
Avtal kan vara muntliga eller skriftliga och ibland t.o.m. ha annan form, exempelvis sedvänja.
Muntliga avtal har i regel samma giltighet som skriftliga men det kan vara svårt att bevisa vad som faktiskt har avtalats om man inte har det på papper. Det är därför rekommenderat att Du upprättar ett skriftligt kontrakt redan från början när Du avtalar om något som är värt mycket pengar, eller på något annat sätt är viktigt för Dig. På så sätt undviker Du tvister, och blir det tvist så är det lättare för Dig att bevisa vad Ni faktiskt kommit överens om, om tvisten kommer till t.ex. domstol.
Vi hjälper Dig gärna, antingen med att skriva avtalet eller läsa igenom ett avtal som någon annan upprättat. Vi kan då förklara sådant som är oklart och påpeka eventuella brister innan Du skriver under det.
Skulle det ändå bli tvist, antingen om vad avtalet faktiskt innebär eller på grund av att andra parten inte följer avtalet, så kan vi hjälpa Dig att reda ut rättsläget och, om det behövs, gå vidare till domstol. Ofta behöver man inte gå till domstol utan det kan räcka med att se över situationen och diskutera med motparten för att Ni ska kunna komma överens om en kompromiss.
Köp är ett sorts avtal men då det är en så vanlig avtalstyp finns det speciella lagar på området, köplagen och konsumentköplagen. Konsumentköplagen gäller när en privatperson köper en vara av en näringsidkare och köplagen gäller när det är två privatpersoner eller två näringsidkare som är köpare respektive säljare.
Köplagens regler kan avtalas bort vilket innebär att det som är avtalat gäller istället för köplagens bestämmelse i just den frågan. Konsumentköplagens bestämmelser däremot ska skydda konsumenten mot näringsidkaren (som ofta är ekonomiskt starkare), och man kan bara avtala om att konsumenten ska få bättre villkor än vad som står i lagen. Det finns också en motsvarande konsumenttjänstlag som används när en konsument köper en tjänst av en näringsidkare.
Juridiken kring skuld och fordran kan handla om en skulds uppkomst, exempelvis genom att man upprättar ett skuldebrev, men oftare om en skulds indrivning. Behöver man hjälp med att driva in en skuld från någon som vägrar betala bör man söka sig till Kronofogden, förslagsvis genom ett inkassobolag eller en advokat, för utmätning.
Om den som är skyldig pengar, kallad gäldenär, då bestrider skulden måste man vända sig till tingsrätten för att få en dom på att skulden är korrekt. Innan man gör så bör man kontrollera att gäldenären inte redan har stora skulder hos Kronofogden, och att det finns utmätningsbara tillgångar eller en utmätningsbar lön, annars kommer det bli svårt att faktiskt få ut några pengar även om man har rätt.
Vi på Centrumadvokaterna kan hjälpa Dig med att upprätta skuldebrev och med att framställa krav samt som ombud i domstol i frågor som rör fordringar. Vi hjälper Dig att driva in dina fordringar!
Här kan du läsa mer om vad våra inkassotjänster innebär.
Här hittar du också vår broschyr gällande våra inkassotjänster.
Om man vill få ut ett skadestånd av en privatperson, företag/förening eller myndighet på grund av att man lidit skada eller blivit felaktigt behandlad finns några grundläggande frågor som måste besvaras.
För det första: Har Du haft ett avtal eller liknande överenskommelse med den som orsakat skadan?
Om Du har drabbats av en skada i samband med avtal, exempelvis genom att en hantverkare har haft sönder något hemma hos Dig eller en ekonomisk förlust på grund av att en beställd vara blivit levererad för sent, så kan det bli fråga om ett s.k. inomobligatoriskt skadestånd. Det innebär att man använder bestämmelser som finns i avtalet för att lösa frågan. Om avtalet inte innehåller några bestämmelser om den situation som uppkommit använder man lagens bestämmelser och beroende på vilka parterna är och vad avtalet rör kan exempelvis avtalslagen, köplagen eller konsumentköplagen bli tillämpliga.
Om Du däremot har drabbats av en skada orsakad av någon Du inte har ett avtal med, exempelvis fått bilen påbackad eller halkat på någons uppfart, är det i de flesta fall Skadeståndslagens bestämmelser som skall användas. Enligt skadeståndslagen är någon som uppsåtligen eller av vårdslöshet vållar en person- eller sakskada skyldig att betala skadestånd. Även en ren förmögenhetsskada, d.v.s. ekonomisk förlust som inte har något direkt samband med en person- eller sakskada, kan ersättas om den är ett resultat av ett brott eller orsakats av en myndighets fel eller försummelse. Ett exempel på det förstnämnda kan vara förskingring medan det andra kan vara felaktiga råd eller påståenden från kommunala tjänstemän.
Har Du blivit utsatt för brott mot person, frihet, frid eller ära kan Du i vissa fall också få skadestånd för kränkning. Se under fliken om brottmål.
Har man blivit diskriminerad på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder kan man vara berättigad till diskrimineringsersättning för den kränkning som diskrimineringen inneburit.
Skadeståndets omfattning
Vid personskada kan man få ersättning för sjukhuskostnader och liknande utgifter, inkomstförlust, fysiskt och psykiskt lidande av övergående art, så kallad ”sveda och värk”, samt av bestående art, så kallat ”lyte och men”. Oftast är beloppet man kan få ut i skadestånd noga reglerat genom tabeller och som schablonersättning.
Vid sakskada kan man få ersättning för sakens värde eller reparationskostnader samt inkomstförlust och eventuella övriga kostnader.
Vid skada i samband med avtal beror skadeståndets omfattning på vad som avtalats eller vad som sägs i den lag som blir aktuell. Huvudregeln är dock att skadan och eventuella utgifter förenade med skadan skall ersättas. I vissa fall ersätts också indirekt skada, t.ex. inkomstbortfall eller minskad försäljning.
I de flesta fall finns möjligt att minska skadeståndet på grund av att den drabbade har varit medvållande till skadan eller kunnat begränsa skadans omfattning men inte gjort så.