Arvs & Gåvorätt2023-05-05T15:21:28+02:00

Arvsrätt

Inom arvsrätten finns mycket att tänka på, och många regler att förhålla sig till. De flesta kraven kommer med tidsgränser, och ofta är det svårt nog att förlora en anhörig utan att också behöva tänka på vad som behöver ordnas med rent materiellt och reda ut alla centrala begrepp. Vi finns här för att hjälpa Dig så att allt går rätt till!

När en person avlidit är man skyldig att upprätta en bouppteckning som skall registreras hos Skatteverket. Bouppteckningen är en skriftlig handling som skall undertecknas av en bouppgivare, som intygar att de uppgifter som han eller hon lämnat om dödsboets tillgångar och skulder är sanna, och att denne inte medvetet undanhållit några uppgifter. Bouppgivaren är ofta den som stod den anhörige närmst, t.ex. en make eller maka, eller ett barn. Bouppgivaren kan också vara en förordnad boutredningsman. Bouppteckningen skall också undertecknas av två förrättningsmän, som intygar att de efter bästa förmåga antecknat och värderat de uppgifter som bouppgivaren inkommit med.

Det finns mycket att tänka på kring en bouppteckning. Bland annat måste den innehålla namn och adress till samtliga dödsbodelägare. Dödsbodelägare är den som genom den legala arvsordningen eller testamente har rätt att ärva den avlidne, dvs. äger en del i dödsboet. Samtliga dödsbodelägare skall kallas till bouppteckningsförrättningen så att de har möjlighet att bevaka sina rättigheter. Man måste meddela samtliga dödsbodelägare en tid och plats där bouppteckningsförrättningen skall hållas. Dödsbodelägarna är inte skyldiga att närvara vid förrättningen, men de måste erhålla uppgift om var och när denna skall hållas så att de har möjlighet att närvara om de vill. Vanligen lämnas detta besked skriftligen och i rekommenderat brev.

På bouppteckningsförrättningen går man igenom alla uppgifter som finns kring dödsboets tillgångar och skulder. Målet med förrättningen är att den skall vara utgångspunkten för den sammanställning av dödsboets ekonomiska ställning, som bouppteckningen är. Man ska därför göra en skriftlig förteckning över dels den avlidnes tillgångar och skulder, dels den efterlevande makens tillgångar och skulder (om den avlidne var gift vid tiden då han eller hon avled).

Om den avlidne lämnat gåvor till dödsbodelägare en kort tid innan sin död måste dessa antecknas i bouppteckningen. I vissa fall måste gåvorna (eller delar av dem) återläggas när man beräknar boets behållning, dvs. att värdet på gåvorna avräknas från den dödsbodelägarens som fått gåvans arvslott.

Om den avlidne var sambo eller gift måste man först göra en bodelning innan man kan göra en bouppteckning. Den efterlevande erhåller här ett visst skydd i de så kallade basbeloppsreglerna. Dessa regler ser till att den efterlevande inte blir helt utblottad, utan får behålla viss egendom. Dessa är olika generösa beroende på om man är gift eller sambo. Här finns det möjligheter för den efterlevande att t.ex. begära att få behålla sitt giftorättsgods, vilket ibland kan medföra stora fördelar.

Kostnaderna för att upprätta en bouppteckning, d.v.s. om man anlitar en utomstående såsom advokat för att få hjälp med upprättande av bouppteckningen, regleras av dödsboets medel.

Trots att arvsskatten har avskaffats måste man upprätta en bouppteckning. Denna ligger bland annat till grund för den senare utskiftningen av tillgångarna på dödsbodelägarna, kontroll av att laglotter inte kränkts m.m.

När bouppteckningen är registrerad, dvs. godkänd av Skatteverket, skall ett arvskifte göras. Arvskiftet är, kort och gott, den del i processen där arvet skiftas ut, det vill säga när arvet delas mellan dödsbodelägarna, och hur mycket respektive delägares arv skall uppgå till. Detta kan vara svårt för den som inte gjort det förut, och det är därför klokt att be en advokat eller jurist om hjälp i arvsrättsliga frågor.

Vi på Centrumadvokaterna kan hjälpa till med upprättande av bouppteckning och arvskifte. Här kan du läsa ett exempel på saker som vi på Centrumadvokaterna kan hjälpa dig med.

Testamentet är Ditt sätt att säkerställa att Din vilja för hur arvet efter Dig ska fördelas följs, när Du själv inte längre finns. I testamente kan Du stadga vem av Dinaarvingar som skall ärva vad, och hur mycket.

Man kan bestämma i princip vad som helst i ett testamente, men vissa saker är stadgade i lag och går dessvärre inte att komma ifrån. Till exempel kan man inte inom svensk rätt göra sina barn (bröstarvingar) arvlösa – som barn har Du alltid rätt till arv efter din förälder. Om ett testamente från din förälder gör att Du inte får något arv alls, har Du rätt att klandra testamentet i domstol och på det sättet få ut din så kallade laglott, dvs. den del av arvet som Du enligt lag har rätt till.

Testamentes förekomst måste alltid antecknas i bouppteckningen, och samtliga dödsbodelägare måste få möjlighet att gå igenom testamentet.

Tänk på att ett testamente måste uppfylla vissa krav för att det skall anses giltigt. Risken med att upprätta ett testamente utan kunnig hjälp på området är att testamentet ogiltigförklaras för att det inte lever upp till de lagstadgade formkraven. Följden blir att Din vilja, som Du uttryckte den i Ditt testamente, inte alls följs i arvskiftet efter Dig.

Centrumadvokaterna kan hjälpa Dig att upprätta ett juridiskt hållbart testamente och kan även stå till tjänst med att göra bouppteckning och skifta ut Ditt arv efter Din bortgång. Vi kan föra Din talan i fråga om klander av testamente, och i övrigt hjälpa Dig med det mesta inom arvsrätten.

Ovanstående utgör kortfattad information om vilka regler som finns och vad man behöver tänka i arvsrättsliga sammanhang. Tänk dock på att det kan finnas speciella omständigheter i Ditt fall som gör att Du bör agera annorlunda än i normalfallet. Beställ gärna en tid hos oss så tittar vi på Din situation och ger råd utifrån Ditt speciella fall.

Möjligheten att upprätta en framtidsfullmakt infördes i svensk lag i juli 2017. Avsikten med en framtidsfullmakt är att Du ska kunna utse en person som i framtiden tar hand om Dina angelägenheter när Du inte längre kan göra detta själv på grund av fysisk sjukdom, psykisk störning eller liknande. Fullmakten träder i kraft, dvs. börjar gälla, när Du inte längre kan ta hand om Dina personliga och ekonomiska angelägenheter. Vanligtvis är det fullmaktshavaren som avgör när detta inträffar, men Du kan själv sätta ytterligare villkor, t.ex. en prövning i tingsrätten eller att en läkare skall tillstyrka att den träder i kraft. Tingsrätten kan då pröva om Du är tillräckligt sjuk för att fullmakten ska börja gälla.

Framtidsfullmakten ger fullmaktshavaren rätt att för Din räkning vidta de flesta åtgärder som rör din person och ekonomi, som Du själv hade haft förmåga att göra om Du varit frisk. Fullmakten kan omfatta allt från att hämta Din post, betala Dina räkningar, säga upp Dina abonnemang eller hyresavtal, förvalta Dinabanktillgångar, eller sälja Din villa. Det är Du som styr vad som omfattas av framtidsfullmakten. Den Du utser till fullmaktshavare ska agera i enlighet med Dinaintressen och, så långt det är möjligt, agera i samråd med Dig. En del saker får fullmaktshavaren aldrig göra för Din räkning, t.ex. ingå äktenskap, bekräfta faderskap eller upprätta testamente.

Precis som för alla andra juridiska handlingar finns det formkrav även för framtidsfullmakten.

Personen som Du utser till fullmaktshavare måste vara 18 år gammal när fullmakten upprättas. Fullmakten ska vara skriftlig, det måste framgå att den är en framtidsfullmakt samt vem eller vilka som är fullmaktstagare. Omfattningen av fullmakten måste specificeras, och om det finns villkor för fullmakten måste dessa framgå. Din underskrift av fullmakten skall även bevittnas av två personer.

När bedömningen har gjorts att fullmakten trätt i kraft, ska fullmaktshavaren underrätta Dina anhöriga om detta.

Det är viktigt att upprätta en framtidsfullmakt, eftersom det annars finns risk för att någon Du inte känner blir utsedd till förvaltare för Dig.

I fäljande video hör Du vår biträdande jurist Alexandra Nekrassova berätta mer om framtidsfullmakter, och varför just Du bör upprätta en sådan!

Vanliga frågor:

Vad är kostnaden för en framtidsfullmakt, och hur går det till?2020-09-17T19:27:36+02:00

Vår byrå börjar alltid med en konsultation där vi tillsammans går igenom just Din situation så att Du får en individuellt anpassad och upprättad framtidsfullmakt som verkligen omfattar det som är viktigt för just Dig.

Det är alltid svårt att uppskatta kostnaden eftersom alla situationer är olika och alla framtidsfullmakter behöver ha olika innehåll för att motsvara klientens önskemål. Ett riktmärke är att det tar 2 – 3 timmar för upprättandet.

Vi träffas minst en gång för att gå igenom vad som behövs i just ert fall. Ni får därefter ett förslag skickat till Er som Ni går igenom i lugn och ro. Därefter hörs vi på telefon för att säkerställa att vi uppfattat era önskemål på ett korrekt sätt och att Ni förstår allt som är skrivet i fullmakten.
Slutligen träffas vi ytterligare en gång på vårt kontor för att underteckna och bevittna fullmakten. Allt för att säkerställa att det verkligen blir helt i enlighet med era önskemål.

Om vi upprättar två fullmakter vid samma tillfälle, t.ex. för en man och en hustru, med liknande omständigheter blir fullmakt nr 2 betydligt billigare eftersom vi då redan har de flesta uppgifterna som behövs.
Välkommen att kontakta oss så hjälper vi Er till en juridiskt hållbar och bra framtidsfullmakt!

Hur upprättas en framtidsfullmakt?2020-09-17T19:26:33+02:00

När fullmakten träder är Du inte längre kapabel att fatta korrekta beslut, därför är det viktigt att Du redan nu sätter Dig ned tillsammans med en erfaren jurist/advokat och bestämmer hur fullmakten ska se ut, vad den ska omfatta och när den ska börja gälla.

När fullmakten sedan upprättats måste formkraven för undertecknande och bevittning följas för att fullmakten ska få avsedd effekt. Om Du anlitar oss för att hjälpa Dig att utforma framtidsfullmakten, hjälper vi till även med denna del så att Du kan vara trygg med att Din vilja kommer att respekteras när Du inte längre själv kan ta hand om de saker som framtidsfullmakten avser.

Till toppen