När det kommer till barn som har två föräldrar är det vanligaste att utgångspunkten är att dessa har gemensam vårdnad. Detta innebär att föräldrarna ska samarbeta kring barnen och har gemensamt ansvar för deras välbefinnande och de beslut som rör barnen.
Är föräldrarna separerade är det av betydelse att man samarbetar kring barnet och kommer överens om hos vilken förälder barnet ska bo och hur umgänget ska se ut. Det kan vara så att man vill att barnet ska bo lika mycket hos båda föräldrarna och då kan man ha ett växelvis boende. Detta innebär att barnet är skrivet hos den ena föräldern men i praktiken tillbringar lika mycket tid hos båda föräldrarna. Det vanliga är att man samtidigt delar på barnbidrag och att inget underhållsstöd utgår eftersom kostnaderna för barnet delas. Det krävs inga avtal för att reglera umgänge, huvudsaken är att ni är överens. Kommer föräldrarna inte överens kan det dock vara en god idé att ta hjälp av kommunens familjerätt. Dit kan man få komma och prata kring barnet och få hjälp av en handläggare hos familjerätten att komma fram till en lösning. Det kan samtidigt vara bra att reglera överenskommelsen kring barnet i ett avtal för att båda föräldrar senare ska kunna se klart vad man kom överens om.
Kan föräldrarna inte enas kring barnet eller det förekommer så pass stora samarbetsproblem att det går ut över barnet kan man väcka talan hos tingsrätten och be dem reglera vårdnad, boende och umgänge i enlighet med ens vilja. Tingsrätten kommer att göra en nogsam prövning av föräldrarnas föräldraförmåga, vad socialtjänsten anför i ärendet och vad föräldrarna själva berättar har skett. De kommer därefter att fatta ett beslut där deras ledning är barnets bästa.
Den förälder som vill ha hjälp med att reglera vårdnad, boende och umgänge kan ha rätt till antingen rättshjälp eller rättsskydd. Vilket som blir aktuellt beror på när separationen från den andra föräldern skedde och de krav som finns i hemförsäkringen samt hur stor inkomst man har.
/ Advokat Sanne Selman