Den 10 december infaller den Internationella dagen för mänskliga rättigheter. Dagen inträffar varje år för att uppmärksamma de mänskliga rättigheter som stadgas i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, som antogs den 10 december 1948 i Paris. I deklarationen har FN:s generalförsamling samlat 30 artiklar (dvs. punkter) som utgör en kodifiering (dvs. nedskrivning) av FN-medlemmarnas gemensamma syn på vad som är varje enskild människas rättighet.
FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna är en del av det internationella regelverket om mänskliga rättigheter, i vilken även ingår Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna (EKMR eller Europakonventionen). Det internationella regelverket syftar till att etablera en gemensam och enhetlig syn på vad en människa har för rättigheter, för alla världens länder. Genom att anta dessa regler, dvs. godkänna dem till att gälla såsom egen nationell lag, förbinder sig staterna att respektera det som reglerna stadgar.
Det internationella regelverket om mänskliga rättigheter stadgar som sagt varje enskild människas rätt, och den är densamma oavsett vem man är och var man bor. Varje människa har rätt till frihet, värdighet, jämlikhet, liv och familjeliv, religionsfrihet, en rättvis rättegång med adekvat representation: listan är lång.
De mänskliga rättigheter som bestämts vara universella – dvs. att de ska gälla överallt på jorden – har alla länder, dess myndigheter, och dess medborgare en skyldighet att upprätthålla. Ett land kan bli uteslutet ur den internationella regelgemenskapen (t.ex. EU eller FN) om landet väljer att inte anta en viss konvention om mänskliga rättigheter, eller om landet bryter mot en redan antagen sådan. Detta får följden att ingen egentligen ”måste” följa de internationellt stadgade reglerna. Som tur är verkar de flesta länder ha en vilja att göra det – och så får vi väl hoppas att det förblir!
Europadomstolen (Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna) är den domstol som bedömer påstådda brott mot EKMR. I dessa fall handlar det till merparten om att Europadomstolen bedömer om en dom från ett visst land, eller ett visst lands lag, står i strid med EKMR. Om landet blir fällt är det skyldigt att ändra eller anpassa sin nationella lag för att förhindra att ett liknande brott uppstår igen. En annan internationell domstol som bedömer brott mot mänskliga rättigheter är ICC (International Criminal Court), den internationella brottmålsdomstolen. ICC bedömer krigsbrott, terrorbrott och andra brott mot mänskligheten såsom folkmord och andra brott mot mänskligheten.
För att läsa mer om mänskliga rättigheter rekommenderar jag att googla på EKMR eller FN-konventionen om mänskliga rättigheter. De finns översatta till de flesta språk (FN-konventionen innehar Guinness världsrekord för att vara den mest översatta texten någonsin!) och i vart fall EKMR finns i en förenklad version för att underlätta förståelsen för dess innehåll.
//Jurkand Alexandra Nekrassova