Inom ramen för bodelningsärenden får jag ofta frågor om nyttjanderättsersättning, vad är det för typ av ersättning?
Hur beräknar man storleken på nyttjanderättsersättningen, och när den blir aktuell? I detta inlägg vill jag därför svara på dessa frågor. Har du närmare frågor kring nyttjanderättsersättning är du välkommen att höra av dig till oss på Centrumadvokaterna för vidare konsultation och biträde.
Nyttjanderättsersättning är en form av ekonomisk ersättning vid bodelningar som ges från den ena maken till den andra i vissa fall.
Konceptet har vuxit fram genom domstolarnas praxis, vilket innebär att det inte uttryckligen regleras i äktenskapsbalken eller annan lagstiftning, utan ledning för att få svar på frågan om nyttjanderättsersättning ska utgå eller inte får sökas i rättsfall från Högsta Domstolen och hovrätterna.
Nyttjanderättsersättning kan bli aktuell när makar eller sambor separerar och den ena parten under tiden för bodelningen bor kvar i den gemensamma bostaden.
Den kvarboende (den som bor kvar i bostaden) ska då som regel ersätta den andra parten för sitt nyttjande av bostaden under period som bodelningen sker. Detta kan enkelt uttryckt jämföras med att ena parten betalar hyran till den andra parten för att den kvarboende får nyttja bostaden medan den utflyttande inte får göra det. Ersättning kan endast utgå för tiden efter separationen, fram till den dagen bodelningen är klar. Detta eftersom man inom ramen för bodelningen avgör frågan om vem av parterna som ska ta över bostaden, eller om bostaden ska säljas. Det är antingen parterna själva som kommer överens om vem som ska bo kvar i bostaden under den perioden eller så kan denna fråga avgöras genom ett beslut från tingsrätten om kvarsittningsrätt. Ett beslut om kvarsittningsrätt är ett interimistiskt (temporärt) beslut som gäller till dess att bodelning skett och reglerar vem som får bo kvar i den gemensamma bostaden från separationen fram till bodelningen, om parterna inte kan komma överens om det.
Beräkning av nyttjanderättsersättning kan ske på 3 olika sätt.
Det första alternativet är att begär ett bestämt belopp grundat på de faktiska kostnader som har samband med nyttjande av bostaden under den aktuella perioden, d.v.s. att man anger hur mycket utlägg den som begär nyttjanderättsersättning har haft för bostaden i form av t.ex. elkostnader och räntekostnader för bostadslån. Bara för att den ena flyttar ut betyder det inte att den andra per automatik övertar sådana kostnader, då kan man få betalningsanmärkningar eftersom båda parter ska svara för sådana kostnader, framförallt lånekostnader, solidariskt. Nyttjanderättsersättningen blir då ett sätt för den part som flyttat ut att få ersättning för kostnader som denne haft för en bostad som denne inte kunnat använda då den andra parten bor kvar.
Det andra alternativet är att man begär en ersättning som motsvarar en lämplig bruksvärdeshyra, som bestäms på samma sätt som vid hyressättning av hyresrätter, d.v.s. man försöker hitta underlag för hur mycket hyra man betalar för likvärdiga bostäder på orten.
Det tredje alternativet är att man begär en ersättning som grundas på schablonvärdena för bostadsförmåner som används inom skatterätten. Det finns inte ett direkt svar på vilket alternativ som är mest korrekt att använda, rättsläget är faktiskt oklart i den delen. Det beror också på vilken bevisning och underlag man har och hur väl man kan presentera och precisera sitt anspråk. Det bästa är att man argumenterar för sitt anspråk utifrån det underlaget man har, eftersom det annars kan bli svårt att få rätt i fråga om belopp m.m.
Som du ser är det inte ett enkelt anspråk man riktar mot sin f.d. make eller sambo.
Det är ett komplicerat förfarande som kräver särskilda kunskaper om hur rättspraxis ser ut och som kräver erfarenheter om hur man argumenterar i detta sammanhang för att vinna framgång med sitt anspråk. Därför rekommenderar jag starkt att du vänder dig till en biträdande jurist eller en advokat för rådgivning och hjälp med den nyttjanderättsersättning som du vill ha. Vi på Centrumadvokaterna har vi lång erfarenhet inom det ekonomiskt familjerättsliga området och du är alltid välkommen att höra av dig till oss för biträde och konsultation utifrån de enskilda omständigheterna i just ditt fall. Våra kontaktuppgifter hittar du på vår hemsida under fliken Kontakt.
// Jur.kand. Saja Sulaiman Bseiso