Hur beräknar man dagsboten?
Dagsbot är nog den vanligaste typen av straff som utdöms i Sverige. För att döma till dagsböter ska böter ingå i straffskalan för brottet. Det ska alltså anges att böter är en påföljd för det aktuella brottet ifråga.
Dagsboten består av två delar, det första är antalet dagsböter och det andra är själva bötesbeloppet, dvs. dagsboten. Till exempel 80 dagsböter à 70 kr blir 5 600 kr i böter. Antalet dagsböter bestäms av hur grovt brottet anses vara till som lägst 30 och maximalt 150. Enligt 25 kap. 2 § brottsbalken ska dagsböter bestämmas till ett antal av minst trettio och högst etthundrafemtio.
Varje dagsbot fastställs till ett visst belopp från och med femtio till och med ettusen kronor, efter vad som bedöms som skäligt med hänsyn till den tilltalades inkomst, förmögenhet, försörjningsskyldighet och ekonomiska förhållanden i övrigt.
Själva bötesbeloppet bestäms av personens inkomst.
Två personer kan alltså dömas för likadana brott men få samma antal dagsböter, men olika bötesbelopp eftersom de har olika inkomster. Beräkningen följer givna riktlinjer.
Inkomsten påverkar dagsbotens storlek mycket. Beräkningen av dagsbotens storlek görs enligt Riksåklagarens riktlinjer RåR 2007:2.
- Man ser först till årsinkomsten.
- Avdrag görs för 20 % av den del av den beräknade årsinkomsten som överstiger skiktgränsen enligt inkomstskattelagen.
- Avdrag gör för hälften av prisbasbeloppet för varje barn som för sitt uppehälle är väsentligen beroende av den misstänkte.
- Den summa man får fram delas med 1000.
- Man drar av -50 för indirekta skatter.
- Tillägg för förmögenhet som överstiger 1,5 miljoner kroner.
- Avdrag för mera betydande nettoskuldbörda.
- Den summa man får fram är dagsbotens storlek.
RåR Riksåklagarens riktlinjer 2007:2
I RåR Riksåklagarens riktlinjer 2007:2 finns närmare anvisningar om hur dagsboten ska beräknas om den misstänkte har en förmögenhet. Under 1.6. står att om den misstänkte har en nettoförmögenhet (skillnaden mellan tillgångar och skulder) som överstiger 1.500.000 kr ökas dagsboten med 50 kr, och med ytterligare 50 kr för varje 500.000-tal. Det finns även en bilaga där man kan beräkna dagsbotsbeloppet, där samma uppgifter om förmögenhet står.
Det betyder att man kan ha ganska god ekonomisk förmögenhet, och ändå ökas inte dagsboten så nämnvärt. Det kan vara bra att veta för den som har större ekonomiska tillgångar. Detta är dock något annat är årsinkomsten. Årsinkomsten påverkar dagsboten storlek mycket mer.
Det är just på grund av årsinkomsten, det ibland i media står att någon får dagsböter på säg 40 000 kr. Då har man alltså tagit kanske ett brott som har 40 db som straffvärde, men tagit det gånger 1000 kr, då någon haft en väldigt hög inkomst. På detta sätt kan enklare brott ge högra straffvärde.
Bötesmål
I många rena bötesmål förordnas det ofta inte offentligt försvarare. I brottsmisstankar som rör något allvarligare brott förordnas försvarare, men ibland stannar påföljden vid dagsböter ändå. Fortkörning och bilbältesförseelse, och liknande trafikförseelser, som inte juridiskt sett är brott utan förseelser i påföljdssammanhang, har dock påföljden penningböter. Här räknar man inte dagsböter, utan påföljden för en bilbältesförseelse blir exempelvis 1 500 kr jämnt. Detta bestäms av riktlinjer, Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott, och det är alltså en ordningsbot som utfärdas för dessa trafikförseelser.
// Advokat Per Prené