Har min man rätt att vara i vårt gemensamt ägda hus när vi gjorde slut och han har flyttat ut?
Det är inte ovanligt att den make som flyttat ut från en gemensam ägd bostad i samband med separationer och bodelningar gör flera besök på bostaden för att bland annat hämta sina saker. Men är det tillåtet och lagligt eller inte?
Att man flyttar från den gemensamma bostaden innebär att man inte längre har sin regelmässiga dygnsvila där och inte heller kan förväntas ha det framöver. Den gemensamma bostaden utgör inte längre den avflyttade makens bostad. Det har ingen betydelse om personen fortfarande är folkbokförd på den adressen. Dock kan man tänka på att om man är folkbokförd på en adress där man inte längre bor kan det vara fråga om ett folkbokföringsbrott. Skatteverket kan vid en kontroll komma fram till att folkbokföringen är felaktig och ska ändras.
Om en make inte längre bor i en bostad som denne fortfarande äger kan dennes rättigheter jämföras med en hyresvärds rättigheter att få tillträde till en fastighet som denne hyr ut. Man har alltså ingen ovillkorlig rätt att få tillträde till fastigheten utan ska respektera att denna utgör någon annans hem och är en del av dennes hemfridssfär.
Om man utan lov tar sig in i någon annans hem, vare sig man äger eller har nyckel till bostaden, så kan det vara ett straffbart hemfridsbrott.
Svaret är alltså att din man inte per automatik har rätt att vara i er gemensamma bostad efter det att han har flyttat ut. Han behöver få lov från dig att ta sig in i bostaden, även om han äger eller har nyckel till bostaden.
/Jur. Kand. Saja Bseiso