Kommunen är skyldig att erbjuda alla föräldrar samarbetssamtal om de inte kan enas om hur vårdnaden om barnen skall vara och var barnen skall bo samt hur umgänget ska se ut. Hos de flesta kommuner kallas detta Familjerätten, och är ofta en del av socialförvaltningen. Familjerättens tjänster kostar ingenting, och den familjerättssekreterare Ni får prata med är neutral. Familjerätten är ett bra sätt att försöka komma överens genom en tredje part som kan se konflikten från ett annat perspektiv än föräldrarna, som oftast är upprörda och ledsna över separationen och ibland kan ha svårt att se klart. Familjerätten kan då medla mellan föräldrarna och försöka hitta en lösning på konflikten som båda parter är nöjda med. Om föräldrarna kan enas under dessa samarbetssamtal skrivs ett avtal över överenskommelsen. Avtalet får då samma giltighet som en dom i tingsrätten.
Om samtalen hos Familjerätten inte leder någonstans, eller det är alldeles uppenbart att man inte kommer kunna komma överens, kan man väcka talan mot den andra parten i tingsrätten, dvs. genom en stämning. Då ber man rätten att göra en bedömning av situationen och vilken utgång som är den bästa för barnet. Vi rekommenderar alltid att Du som funderar på att stämma den andre föräldern kommer till oss på Centrumadvokaterna för en konsultation, då det är lätt att hamna vilse i den omfattande juridiken som styr en process i tingsrätten.
Inför en stämning behöver man ha klart för sig vad det är man vill uppnå med stämningen. Det finns mycket att ta ställning till. Om föräldrarna skall ha gemensam vårdnad om barnen, kräver detta att föräldrarna kan samarbeta, i vart fall i viktigare frågor som rör barnen. I många fall är det svårt att komma överens efter en separation, varför det är viktigt att fundera på om Era konflikter är så pass allvarliga att man kan förutsätta att det kommer bli bråk om det mesta som rör barnen i framtiden, eller om Ni kan komma bättre överens framöver, när konflikten har lagt sig.
Föräldrarna måste dessutom kunna lämna information till varandra om saker som rör barnen. Skall man dessutom ha ett växelvis boende, dvs. att barnen bor varannan vecka hos respektive förälder, ställs ännu högre krav på föräldrarnas förmåga att samarbeta och det krävs dessutom att föräldrarna inte är bosatta allt för långt ifrån varandra. Vid växelvis boende utgår inget underhållsbidrag så föräldrarna måste också kunna samarbeta gällande det ekonomiska.
Detta, och mycket annat, behöver man veta innan man vänder sig till tingsrätten. Vi på Centrumadvokaterna kan hjälpa Dig dels med att skriva ett vårdnads-, boende- och umgängesavtal om Ni är ense, dels med processen i rätten om Ni inte kan enas. I dessa frågor kan man nästan alltid erhålla hjälp med kostnaden via rättshjälp eller rättsskydd. Vi kan också hjälpa Er med beräkning av underhållsbidragets storlek.
Det är som regel inte möjligt att göra en kostnadsuppskattning utan att ha haft ett personligt möte med Er. Kontakta oss för ytterligare konsultation.
Vi kan även hjälpa Er att ansöka om rättsskydd och rättshjälp! Du kan läsa mer om rättshjälp och rättsskydd här.
Här kan Du ladda ned en broschyr om hur processen går till i ett vårdnadsmål i tingsrätten.