Fastighetsrätt

Att köpa hus är vanligen den största investering en person gör i sitt liv. Det lönar sig att tänka efter före köpet, både för säljare och köpare.

Som säljare har man en långtgående upplysningsskyldighet, vilket innebär att man måste upplysa om de fel och brister på fastigheten som man känner till. Om fastigheten har fel som säljaren känt till men inte berättat om, eller om den har fel som köparen inte kunnat hitta vid en normalt aktsam besiktning, kan köparen ställa ekonomiska krav till säljaren. Kravet skall omfatta den prissänkning som varit motiverad om köparen känt till felaktigheten när fastigheten köptes.

Som köpare har man en väldigt långtgående undersökningsskyldighet avseende det objekt man köper. En köpare måste väldigt noga undersöka fastigheten och även t.ex. vilka rättigheter fastigheten är belastad med (t.ex. servitut, här kan du läsa mer om servitut). Det är ofta klokt att ta hjälp av en kunnig besiktningsman (som är seriös och har en bra försäkring). Denna person hjälper köparen att undersöka fastigheten innan köpet så att köparen vet vad det är man köper. Allt som kunde upptäckts vid en normalt noggrann besiktning före köpet får inte åberopas mot säljaren i senare läge.

Vi hjälper så väl säljare som köpare med att upprätta juridiskt hållbara avtal innan en fastighetsförsäljning, men målet att parterna skall slippa träffas i rätten senare. Om det uppstår tvist biträder vi även parterna vid förhandlingar med andra sidan samt vid förhandling i rätten.

Många gånger är fastighetsmål komplicerade och rör stora pengar. Detta gör att vi ofta samarbetar med egna sakkunniga på området för att vara så säkra som möjligt på att våra bedömningar håller och för att vi på bästa sätt skall hjälpa våra klienter att få rätt.

Här förklarar advokat Per Prené skillnaden mellan olika arrendetyper.

Hyresrätt och bostadsrätt

Hyresrätten är i Sverige lagreglerad. Bestämmelserna återfinns i jordabalkens 12:e kapitel, som därför även kallas hyreslagen. Frågor om hyresrättsligt besittningsskydd, störningar i boendet, vräkningar på grund av uteblivna hyresbetalningar eller annat, ombildningar från hyresrätt till bostadsrätt, frågorna är många som kan uppkomma i hyresrättsliga förhållanden. Här kan vi företräda dig för att nå förlikning med din hyresvärd eller hyresgäst, biträda dig vid förhandling i hyresnämnden i domstol, och annars tillvarata din rätt. Vi har erfarenhet av dessa frågor.

Sedan finns också lokalhyresavtal, alltså uthyrning av större lokaler. Här kan vi vara med och hjälpa dig att upprätta lokalhyresavtal, biträda dig vid förhandling med upplåtaren eller hyresgästen, eller företräda dig vid förlikning eller om det blir fråga om en domstolsprocess.

Vid bostadsrätt kan frågan om dolda fel uppkomma, även andra fel som uppkommer vid olika renoveringsprojekt, eller störningar i boendet, osämja i bostadsrättsförening kring vissa frågor, upprättande av stadgar eller tolkning av stadgar, eller andra tvister där dessa ska handläggas av domstol. Här kan vi biträda dig i förlikningsförhandlingar, eller i domstol.

Här har vi samlat 10 goda råd till dig som vill hyra i andrahand.